May 23, 2023

Hoe kies ik een bruidsfotograaf?

the end.

Wanneer jullie besloten hebben te gaan trouwen, komt er waarschijnlijk veel op je af. Heel erg leuk, maar misschien hier en daar wat overweldigend. Belangrijke beslissingen die je maar één keer goed kunt maken, zoals het kiezen van een bruidsfotograaf. Hoe doe je dit? En waar begin je? Ik ga je helpen om deze beslissing iets makkelijker te maken, zodat deze taak juist een leuke wordt ipv een uitdagende! Door middel van onderstaande tips hoop ik dat je uiteindelijk de bruidsfotograaf kiest die het beste bij jullie past.

Ik kan me voorstellen dat wanneer je op zoek gaat naar een geschikte bruidsfotograaf je eerst je eigen netwerk checkt. Heb je een broer, zus of vriendin die eerder getrouwd is en waabij je enthousiast werd van het zien van de foto’s? Ga dit na en kijk of daar iets tussen zit. Soms ligt het antwoord dichterbij dan je denkt. Wanneer dit niet het geval is, zul je al snel op het internet uitkomen. Instagram of Google kunnen je helpen, maar waar let je dan op? Ik geef je 6 handige tips:

  1. Begin deze zoektocht sowieso ruim van tevoren. De meeste, ervaren bruidsfotografen zetten een jaar van tevoren hun agenda open en voeren die periode de kennismakingsgesprekken voor het jaar erna. Bij mij ligt de piek van de gesprekken zo rond oktober/november voor de zomer erna. Zorg dus dat je de zoektocht niet te laat begint, want dan kun je jouw favoriete bruidsfotograaf op tijd boeken.
  2. Ga bij jezelf na van welke stijl je houdt. Houd je van traditionele foto’s of zou je meer creatieve beelden willen? Heeft je voorkeur vooral foto’s in kleur of vind je tijdloze zwart/wit beelden ook te gek? Zijn jullie vooral fan van geposeerde beelden of zoek je een fotograaf die zich echt richt op de spontane en emotionele momenten. Wanneer je je al bewust bent van de stijl die je zoekt, maakt dat het vinden van een passende fotograaf al een stuk makkelijker.
  3. Zoek op hashtags. Wanneer je op social media gaat zoeken naar een passende bruidsfotograaf, kun je de zoektocht iets versnellen door het gebruik van hashtags. Zoek bijvoorbeeld op #trouwfotograaf, #trouwenin2024, #bruiloftinspiratie of nog gerichter als bijvoorbeeld #trouweninhetbuitenland, #buitentrouwen of #festivalbruiloft. Je komt dan direct in de trechter terecht van bruidsfotografen die deze hashtags gebruiken.
  4. Neem een kijkje in het portfolio. De meeste bruidsfotografen hebben op hun website een portfolio waar je in kunt kijken. Zo kun je verschillende rapportages inzien om een goed beeld te krijgen van wat diegene kan leveren. Elke bruiloft is anders, maar ongeacht de omstandigheden kun je wel zien waar de fotograaf zich op focust en wat je ongeveer kunt verwachten.
  5. Lees recensies of vraag hiernaar. Wanneer je een product online koopt, check je hoogstwaarschijnlijk vaak wel even de recensies. Dit kan je bij het uitzoeken van een bruidsfotograaf ook zeker helpen. Hoe hebben andere bruidsparen de fotograaf ervaren? En hoe enthousiast zijn ze na afloop? Kijk of je deze recensies op de website of op Google kunt vinden. Dit geeft je alvast een klein inkijkje in de werkwijze van de betreffende fotograaf.
  6. Kijk of er een klik is. Wat mij betreft één van de belangrijkste tips. Wanneer je zoekt naar een passende fotograaf is het zo belangrijk dat je kijkt of er een match tussen jullie beiden is. Een fotograaf staat gedurende de dag heel dichtbij jullie. Er is niks vervelenders dan dat je op deze dag de kriebels krijgt van zo iemand. Kijk dus of je hier online al een beeld van kunt krijgen en voel dit anders goed aan tijdens het kennismakingsgesprek. Spreek je verwachtingen uit, stel vragen en luister goed naar de werkwijze van de fotograaf. Op deze manier kun je al een heel goed beeld krijgen of diegene bij jullie past.

Hopelijk ben je ietsje wijzer geworden na het lezen van deze blog en mocht je nog vragen hebben, mag je me uiteraard altijd een berichtje sturen!

Liefs,
Joan

Reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *